Conflicten bij de omschakeling naar duurzame energie?

Uit Yes! wiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Naar de overzichtspagina kennisbank


Coby van der Linde is directeur van het Clingendael International Energy Programme, lid van de Energieraad en hoogleraar Geopolitiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze publiceert veelvuldig over de samenhang tussen energie en geopolitiek. Van der Linde heeft daarnaast een wekelijkse column in het magazine 'Energie Nederland'.

’EU schiet in de stress, en staat stil’ Hoogleraar verwacht conflicten bij omschakeling naar duurzame energie

In 'Trouw' staat een kort artikel over de directeur van het Clingendael International Energy Programme (CIEP) dat je wellicht interessant vindt.

De titel:’EU schiet in de stress, en staat stil’ Hoogleraar verwacht conflicten bij omschakeling naar duurzame energie

Uit het artikel:

De energievoorziening in de wereld is zeer kwetsbaar, zegt energieexpert Coby van der Linde. Een omschakeling naar duurzame bronnen is noodzakelijk, maar gaat zeker in Europa veel te traag. „Iedereen veronderstelt dat de energietransitie op een harmonieuze manier zal verlopen. Dat lijkt me een mooi sprookje, maar ik geloof daar echt niet in.” Energieexpert Coby van der Linde windt er geen doekjes om. Zij is van mening dat de omschakeling naar duurzame energie met conflicten gepaard zal gaan. „Dit soort grote veranderingen gaat niet zonder slag of stoot.”

Klik hier voor het hele artikel


In het VPRO programma kunstlicht wordt Coby van der Linden geinterviewd. Hieronder zie je het filmpje. Het gaat (pas na de eerste minuut) over transitie (de overgang naar andere energiebronnen) en de rol van burgers daarbij.Er wordt hier een duidelijk gebied van onderzoeksvragen geopend! Over transitie, over de rol van Europa (remmend, bevorderend?) daarbij. Bovendien: klopt het dat de overgang naar andere energiebronnen met horten en stoten, en zelfs met crises, gepaard gaat; welke argumenten zijn daarvoor? Wat zijn de mogelijkheden die Europa heeft om de transitie minder schokkend te laten verlopen?

Heftige transitie

Een zeer heftige, sombere, zwarte uitwerking van mogelijke crises vind je in de Energy Conspiricy documentaire op [1]


Een toekomstscenario voor je eigen kinderen maken

Coby van der Linden schreef een scenario vanuit het perspectief van haar dochter in 2050. [2]

Het is een mooi voorbeeld van het schrijven van een toekomstscenario. En wellicht inspireert het je tot het schrijven van een eigen toekomstscenarioCategorie:Energie / Energiebesparing

Persoonlijke instellingen
overige