Meteorologie

Uit Yes! wiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Naar de overzichtspagina kennisbank


Meteorologie: internationaal - Europees - nationaal


Meteorologie internationaal

WMO ( de Wereld Meteorologische Organisatie); www.wmo.int

Dit is een organisatie van de United Nations. Haar taak betreft onderzoek naar de toestand en het gedrag van de atmosfeer van de aarde ( inclusief haar interactie met de oceanen).

Het jaar 2010 was volgens het WMO een van de warmste jaren die ooit zijn gemeten. Het jaar was 0,53 graden warmer dan het langjarig gemiddelde. In de eerste helft heerste een El Nino in de Pacific, waardoor het zeewater daar extra warm was. Extreme weersomstandigheden zoals de hitte en droogte met als gevolg bosbranden in Rusland en zware overstromingen in China en Pakistan worden aan El Nino toegeschreven.

In de tweede helft van 2010 heerste in de Pacific een el Nina, die kouder weer brengt. In Europa leidde dat tot extreem vroege vorst en hevige kou.


Meteorologie Europees

ecearth.knmi.nl


KNMI lanceert klimaatmodel EC-Earth

1 februari 2011 - Het KNMI heeft in samenwerking met Europese klimaatcentra een nieuw mondiaal klimaatmodel ontwikkeld dat de toestand van atmosfeer, oceanen, zeeijs en landoppervlak nauwkeurig kan nabootsen. Uniek aan dit klimaatmodel, EC-Earth genaamd, is dat het voor een belangrijk deel is gebaseerd op het kwalitatief hoogstaande weersverwachtingmodel van het European Centre for Medium Range Weather Forecasting (ECMWF). Windsnelheid in EC-Earth simulatie, uitgevoerd door SARA. Links in fijn raster die duidelijk tropische orkanen toont. Rechts in grof raster die vergelijkbaar is met andere klimaatmodellen. Bron: KNMI/SARA

Het klimaatmodel EC-Earth wordt gebruikt voor klimaatonderzoek en voor het maken van projecties van het toekomstige klimaat. De invloed van klimaatveranderingen op de samenleving hangt vooral af van weerextremen, zoals neerslag, stormen en droogte. Om deze kleinschalige fenomenen goed te kunnen bestuderen en voorspellen zijn modellen met een fijn raster nodig. Omdat EC-Earth is gebaseerd op een weermodel met een hoge resolutie, kunnen weerextremen beter worden gesimuleerd dan met andere klimaatmodellen. Hiermee is EC-Earth een waardevolle aanwinst voor zowel het nationale als het internationale klimaatonderzoek.

EC-Earth is onder leiding van het KNMI ontwikkeld in een consortium van meer dan 20 instellingen uit 10 Europese landen. Door deze brede, internationale samenwerking tussen meteorologische instituten, universiteiten en supercomputing centra vormt EC-Earth een zeer geschikt platform om ook andere aspecten van het aardsysteem te bestuderen, zoals de koolstofcyclus in de oceanen of veranderingen in vegetatie. Ook nationaal is EC-Earth een bindende factor in het klimaatonderzoek: Wageningen Universiteit, Universiteit Utrecht en Technische Universiteit Delft gaan de komende jaren nieuwe kennis inbrengen om de complexe wisselwerkingen tussen vegetatie, ijskappen, landoppervlak en klimaat beter te leren begrijpen.

De resultaten van EC-Earth zullen worden gebruikt voor het vijfde klimaatrapport van het IPCC, waar de nieuwste kennis van het klimaat wordt gepresenteerd. Verder werkt het KNMI momenteel samen met het Nederlandse reken- en computercentrum SARA aan de uitvoering van nieuwe, fijnmazige simulaties met EC-Earth. Deze worden gedaan met de huidige versie van EC-Earth, maar de ontwikkeling en verbetering van het model is een continue proces. Zo zullen verbeteringen in het ECMWF-weermodel worden overgenomen in EC-Earth.

Een selectie van de eerste resultaten van EC-Earth is gepubliceerd in het Bulletin of the American Meteorological Society.


Meteorologie nationaal

KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut); www.knmi.nl

Check www.knmi.nl/klimatologie

Op basis van recente uitkomsten van klimaatonderzoek heeft het KNMI vier klimaatscenario’s gemaakt voor Nederland. Ook diverse klimaatdata.

Persoonlijke instellingen
overige