YES! Global Issues Cionference 2013

Uit Yes! wiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Bestand:Yesstartimg.jpg


Het tijdschema van de conferentie:


10.00 - 10.30 uur: inloop; koffie, thee

10.30 - 11.00 uur: Opening in de grote zaal: Nederland, Europa, de wereld - gezien vanuit vijf onderzoeksprogramma's

11.15 - 12.00 uur: Eerste ronde masterclasses, workshops, presentaties en ontmoeting met opdrachtgevers

12.00 - 12.45 uur: Lunch, informatiemarkt universiteiten en tentoonstelling Art & Identity Cambreur College

12.45 - 13.30 uur: Tweede ronde masterclasses, workshops en presentaties

13.45 - 14.30 uur: Derde ronde masterclasses, workshops en presentaties

14.45 - 15.15 uur: Afsluitend debat in de grote zaal


Je eigen programma vooraf op school maken

Praktische informatie; routebeschrijving, tel. nummers voor noodgevallen, lunch, zalen.

Over de opzet en de bedoelingen van de conferentie

Het overzicht van alle vraagstukken en opdrachten voor 2013/2014 (download)

Presenteer je op de conferentie je eigen onderzoek; kijk hier voor het presentatieschema en uitleg


De masterclasses, workshops en ontmoetingen met opdrachtgevers worden verzorgd door....


(in volgorde van het programma)

'
Bestand:Rene-goverde.jpg

Bestand:Marjoleinmann.jpg

Bestand:Blank.jpg René Goverde en Marjolein Mann - beleidsmedewerkers bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu - opdrachtgevers Global Issues Programme, voor klimaat- en energieonderzoek

Workshop: Gezocht: jonge, innovatieve en creatieve onderzoekers en adviseurs (jij dus, hopen we). Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is opdrachtgever voor klimaat- en energieonderzoek en in deze workshop zoek je samen met René Goverde en Marjolein Mann naar de vraagstukken die je interessant vindt. René Goverde en Marjolein Mann mensen die beleid bedenken en uitwerken. Met de opdrachten van het ministerie zou je zomaar invloed op dat beleid, of de uitvoering ervan, kunnen hebben. Men hecht in elk geval hoge waarde aan creatieve, goede inbreng van jonge mensen, en kijkt nu al uit naar je eindwerkstuk.

Bestand:Bouwe-de-boer.jpg

Bestand:Blank.jpg Bouwe de Boer - beleidsmedewerker bij de gemeente Leeuwarden - opdrachtgever (samen met wethouder Diks) Global Issues Programme, voor het City Counsellors Project

Workshop: De wereld, Europa, Nederland en ... Leeuwarden! Onderzoek doen om de gemeente waarin je woont z.s.m. CO2 neutraal te maken. Bouwe de Boer combineert een aanstekelijke passie voor deze missie met een ongelooflijke hoeveelheid ideeen, voorbeelden en ... vragen. Bouwe de Boer laat ook zien hoe een gemeente met ambitie verbonden is met Europa en (in het geval van Leeuwarden) ook met China. Laat je inspireren en informeren en zoek een goede vraag - dat is hier de boodschap. Werk je al aan opdrachten van de gemeente Leeuwarden? Dan heb je in deze workshop een pracht van een gelegenheid om je opdrachtgever te ontmoeten!

Bestand:Opdrachtgevers.jpg

Bestand:Blank.jpg Vijfentwintig opdrachtgevers voor de wereldwijde opdrachten in het Global Issues Programme

Ontmoeting met opdrachtgever. Heb je een van de wereldwijde opdrachten gekozen? Ontmoet dan hier een van de opdrachtgevers. In het beste geval ontmoet je je eigen opdrachtgever, maar ga daar niet van uit. Het zijn allemaal mensen die het hart op de goede plek hebben zitten, dat zul je merken, en die je kunnen helpen bij je opdracht. Deze ontmoetingen zijn informele gesprekken, heel inspirerend en informatief, en vergeet niet veel vragen te stellen.

Bestand:Pier-vellinga.jpg

Bestand:Blank.jpg Pier Vellinga - hoogleraar Wageningen University

Masterclass: Hoezo klimaatverandering? Pier Vellinga is een Nederlandse wetenschapper en hoogleraar met nationale en internationale bekendheid als deskundige op het gebied van klimaatverandering. Hij maakte bij een eerder college voor YES! grote indruk door de heldere manier waarop hij de ingewikkelde klimaatproblematiek begrijpelijk maakte. En dat ook voor mensen die nog niet wisten dat ze belangstelling voor het klimaat hadden. Pier Vellinga stelt bovendien: De problemen van nu zijn bron van werkgelegenheid in de toekomst. Jouw toekomst?

Bestand:Frank-lenzmann.jpg

Bestand:Blank.jpg Frank Lenzmann - projectmanager bij Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

Masterclass: Hoe je de economische crisis in Europa oplost door duurzame energie. Misschien vraag je je af, hoe dit kan (dat de crisis opgelost kan worden door duurzame energie)? Het `toverwoord` in dit verband is regionale waarde creatie. Wat dit betekent licht Frank Lenzmann tijdens de masterclass in meer detail toe. ECN is het grootste onderzoeksinstituut op energiegebied in Nederland. Frank Lenzmann neemt je mee in de fascinerende wereld van het energie-onderzoek en innovatie. Deze masterclass brengt je gegarandeerd op goede ideeen, ook voor een eigen onderzoek.

Bestand:Pieter-bots.jpg

Bestand:Blank.jpg Pieter Bots - universitair hoofddocent TU Delft, Faculteit techniek, bestuur en management

Masterclass: Hoe maak je een goede onderzoeksvraag? Pieter Bots gaf vorig jaar een college over het maken van een onderzoeksvraag voor een van de YES! groepen. Na afloop was de unanieme mening van de aanwezige leerlingen: "Nu snappen we eindelijk wat een goede onderzoeksvraag is!" Deze masterclass geschikt voor deelnemers aan alle onderzoeksprogramma's.

Bestand:Frederik-haver-droeze.jpg

Bestand:Blank.jpg Frederik Haver Droeze - strategisch politiek adviseur bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Masterclass: Mondiale ontwikkeling en de rol van Europa. Helpt ontwikkelingshulp? Als je sommige krantenberichten moet geloven, is ontwikkelingssamenwerking een soort dweilen met de kraan open. Wat denk jij? Na de masterclass van Frederik Haver Droeze kun je hier een gefundeerde mening over ontwikkelen. Echt een masterclass voor wie een van de wereldwijde opdrachten uitvoert, of dat wil gaan doen!

Bestand:Tim-rijken.jpg

Bestand:Blank.jpg Tim van der Rijken - Managing Consultant bij Berenschot

Workshop: Ondernemen in ontwikkelingsgebieden. Tim van de Rijken is een expert op het gebied van ondernemen in ontwikkelingslanden en werkt ook als consultant voor bedrijven in Nederland en Europa. Dat levert voor deze workshop een uitstekende combinatie van expertise voor wie een van de wereldwijde ondernemersopdrachten heeft gekozen (of dat in overweging heeft genomen). Is 'ondernemen' echt het toverwoord voor zinvolle bevordering van mondiale ontwikkeling? Hoe werkt het in de praktijk, ook in die van de kleinschalige, plaatselijke initiatieven. Zijn er modellen die hulp bieden?

Bestand:Sjaak_schuit2.jpg

Bestand:Blank.jpg Sjaak Schuit - onderzoeker en analist bij Gasterra

Masterclass: Energietransitie: Nederland, Europa en de wereld. Deze masterclass gaat over de overgang van fossiele brandstof naar duurzame energiebronnen. Gasterra houdt zich daarmee bezig en dat is opmerkelijk. Want de hoofdtaak van Gasterra is het inkopen en verkopen van gas. Vrijwel al het gas dat je thuis gebruikt, wordt ingekocht en verkocht door Gasterra. Het gaat hier om een onderneming met een omzet van vele miljarden euro's. Sjaak Schuit is onderzoeker en analist bij GasTerra. Sjaak Schuit deelt bedrijfskennis met je: welke scenario's heeft het bedrijf voor de overgang naar duurzame energie? En ook: hoe kun je zelf een dergelijk scenario maken (bijvoorbeeld voor je eigen gemeente) om die overgang te bespoedigen?

Bestand:Koengroot.jpg

Bestand:Blank.jpg Koen Groot - onderzoeker bij het Clingendael International Energy Programme van Instituut Clingendael

Workshop: Hoe kun je een toekomstscenario ontwikkelen? Normaal gesproken adviseert Clingendael overheden en grote bedrijven, middels wetenschappelijk onderzoek. In deze workshop biedt Koen Groot je een kijkje in de keuken: hij laat zien hoe je een toekomstscenario kunt ontwikkelen en hoe je aan bronnen komt om dat te doen. Je maakt in deze workshop eerst en vooral kennis met een werkwijze, maar uiteraard laat Koen Groot je ook iets zien van het werk dat hij en andere onderzoekers van het Clingendael International Energy Programme ondernemen; ook die inhoudelijke informatie is zeer boeiend.

Bestand:Erikvos.jpg

Bestand:Blank.jpg Erik Vos - directeur van Worldschool

Workshop: Europees waardenonderzoek, waarom zou je het doen en hoe pak je het aan? In deze workshop werk je met hulp van de directeur van Worldschool, Erik Vos, in drie snelle, interactieve rondes aan een mogelijke eigen onderzoeksvraag bij het onderzoeksprogramma over Europese waarden. Als je nog niet zeker weet of je bij dit programma onderzoek wilt doen, dan is de workshop een gedachtenexperiment. In de eerste ronde bepaal je het belang en je eigen belangstelling. In de tweede ronde baken je het onderwerp enigszins af en in de derde ronde dwing je jezelf tot een eerste keuze voor een vraag. Uiteraard kun je daarna thuis of op school alles nog eens rustig overdenken en de opgegeven bronnen raadplegen om tot een echte keuze te komen.

Bestand:Delft.jpg

Bestand:Blank.jpg Scholierenlab van de TU Delft

Workshop: hulp bij het opzetten van je eigen onderzoek. De studenten van het scholierenlab van de TU Delft zijn specialisten in hulp bij het opzetten van onderzoek in het voortgezet onderwijs. En dat kun je in deze workshop uiteraard goed merken. De opzet van deze workshop is gelijk aan die van de andere workshops die door universitaire studenten worden gegeven. Eerst krijg je een korte uitleg over het opzetten van een onderzoek. Daarna ga je in groepjes aan het werk en je raakt met een van de studenten in gesprek over je eigen (voornemens voor een) onderzoek.

Tijdens de lunch kun je deze studenten vinden in de informatiestand van hun eigen universiteit.

Bestand:Stud wageningen.jpg

Bestand:Blank.jpg Studenten van Wageningen University

Workshop: hulp bij het opzetten van je eigen onderzoek. De studenten zijn speciaal geselecteerd voor het bieden van hulp bij het opzetten van onderzoek in het voortgezet onderwijs. Ze hebben al heel vaak Worldschool leerlingen ondersteund bij het opzetten van onderzoek. De opzet van deze workshop is gelijk aan die van de andere workshops die door universitaire studenten worden gegeven. Eerst krijg je een korte uitleg over het opzetten van een onderzoek. Daarna ga je in groepjes aan het werk en je raakt met een van de studenten in gesprek over je eigen (voornemens voor een) onderzoek.

Tijdens de lunch kun je deze studenten vinden in de informatiestand van hun eigen universiteit.

Bestand:Tu-twente.jpg

Bestand:Blank.jpg Studenten van de TU Twente

De studenten van de TU Twente verzorgen twee workshops. 'Gasvoorziening Europa; een casus' en 'Leren een enquete op te stellen.' Bij de casus wordt je intensief betrokken en krijg je inzicht in het ingewikkelde samenspel dat nodig is om beleid te kunnen maken. Bij 'leren een enquete te maken' helpen de studenten om zelf een enquete op te stellen, wat past in alle onderzoeksprogramma's, en vooral in het onderzoeksprogramma 'European Values'. Ook deze studenten zijn door hun universiteit speciaal geselecteerd voor het geven van deze workshops.

Tijdens de lunch kun je deze studenten vinden in de informatiestand van hun eigen universiteit.

Bestand:PUMbijcrd.jpg

Bestand:Blank.jpg Managers van het Programma Uitzending Managers (PUM)

Speeddating leerlingen en experts. De managers die deel uitmaken van het Programma Uitzending Managers hebben ruime ervaring met hulp aan bedrijven in ontwikkelingsgebieden. Zij reizen de wereld over om die hulp te bieden. Tijdens de speeddating maak je kennis met hen, bespreek je je onderzoek en - wie weet - maak je een afspraak voor een ontmoeting of email op een later moment. Deze speeddating is vooral bedoeld voor leerlingen die aan een van de wereldwijde opdrachten werken.

Bestand:Issihs.jpg

Bestand:Blank.jpg Studenten van het Institute for Social Studies (Den Haag) en Institute for Urban Housing and Development (Erasmus Universiteit, Rotterdam)

Speeddating leerlingen en experts. De buitenlandse studenten die je ontmoet, komen uit ontwikkelingsgebieden en studeren in Nederland voor hun master. Tijdens de speeddating maak je kennis met hen, bespreek je je onderzoek en - wie weet - maak je een afspraak voor een ontmoeting of email op een later moment. Deze speeddating is vooral bedoeld voor leerlingen die aan een van de wereldwijde opdrachten werken.

Bestand:Ali-al-Jaberi.jpg

Bestand:blank.jpg Ali al-Jaberi

Debat en debatvoorbereiding. Ali al-Jaberi is politicoloog en als expert in het leiden van debatten verbonden aan het bedrijf 'Debating Skills' Hij doet de voorbereiding van het slotdebat met de YES! leerlingen van het vorig jaar. En hij leidt het einddebat in de grote zaal, het laatste onderdeel van het programma.

Bestand:Yessers.jpg

Bestand:Blank.jpg en tenslotte - niet de minsten! ... de YES! leerlingen van de volgende scholen die je deelgenoot van hun onderzoek maken:

Presentaties van de in 2012/2013 deelnemende scholen

Afbeelding:Scala.jpg

Scala College, Alphen aan den Rijn :
 • Tolerantie van Homoseksualiteit. Emma Duivenvoorden en Nathalie Bosman
 • Beter een vegetariër in een Hummer, dan een vleeseter in een zuinige auto. Laurie van Diemen en Laura van den Bosch
Afbeelding:Logo barlaeus.jpg

Barlaeus Gymnasium, Amsterdam :
 • Taal & tolerantie Kasia Jurago
 • Auto’s op waterstof Abel Jonen
 • Malariamug Europa Jakub Darczuk
Afbeelding:Ksg.jpg

Koninklijke Scholengemeenschap, Apeldoorn:
 • In hoeverre en waarom verschilt de houding van Nederlandse en Engelse jongeren (13 t/m 18 jaar) ten aanzien van tienerzwangerschappen gekeken naar de afgelopen 10 jaar? Lisette Schaar en Mandy Klokman
 • Weet jij wat je eet? Sharon Tai en Heleen Wammes
 • Het imago van scouting in Nederland en Engeland. Marlies Nijenhuis en Rebecca van Eijden
 • Hoe maak je een middelbare school Europees bewuster? "Daphne Veelers en Annelin Kuijters
Afbeelding:Jpthijsse.jpg

Jac. P. Thijsse College, Castricum
 • Schaliegas in Europa, YES or no? Hidde Ebels en Paul van Schaijck
Afbeelding:Cld.jpg

Christelijk Lyceum Delft:
 • CLDCO2 Alma van Oudheusden, Naomi Bartels, Mark Beumelmans
 • De invloed van luchtvervuiling op het stadsklimaat van Delft Shirley Klijn en Janneke Wijers
Afbeelding:Ish.jpg

International School The Hague
 • Hoe betrekken we jongeren bij Europa? Ruben van der Horst, Marnix Kleinjan
 • Wat voor invloed heeft de economische crisis op Europese waarden en tolerantie? Sam vd. Griessen en Hana Gadalla
Afbeelding:Helinium.jpg

Helinium, Hellevoetsluis
 • De Groene Oplossing Daisy van der Hoeven, Friso de Boer, Jill Zijlstra, Beyza Sevinç.
 • Opiniepeiling naar mogelijke opwekkingsvormen van electriciteit voor Europa in de toekomst. Luke van Unen, Robert Braal, Shanna Keemink, Mariska Rijk en Nienke van Lieshout
 • Klimaatkwesties hoeven geen rommeltje te zijn! Lisa Hoogendam en Eline Zonneveld
Afbeelding:Wessel.jpg

Wessel Gansfortcollege, Groningen:
 • DROPS Fredi Wörtche, Andries Krol en Daniel de Jong
 • Europese energievoorziening Matthijs Hoogmoed en Ruben Kip
Afbeelding:Csg-comenius2.jpg

CSG Comenius Marienburg, Leeuwarden
 • Geluk van jongeren in Hongarije en Nederland Lisanne van der Wal en Tsiona Wassenaar
 • Vreemdelingenhaat Daniëlle Hartman, Zoë Hoogstra, Tom Wagenmakers en David van Hulzen
 • Algen Sietske Veenje en Ingrid Kooistra
Afbeelding:Prinsmaurits.jpg

CSG Prins Maurits, Middelharnis:
 • Palmolie vs. duurzame palmolie Thom van der Sluijs, Femke Eikelboom en Marlies Drooger
Afbeelding:Gemini.jpg

Gemini College, Ridderkerk:
 • De eenheid van Europa Priscilla Asante, Sharon Spruit, Lizette de Mooij
Afbeelding:Logoalmende.jpg

Almende College, Isala; Silvolde:
 • Het ideale internationaliseringsproject Janneke Voortman en Laura Hollmann
Afbeelding:Novum.jpg

Gymnasium Novum, Voorburg:
 • Een duurzame energiemix Floor van Dam
 • Met de wind mee - lesmodule over windenergie Vera Boor
Afbeelding:Liemers.jpg

Liemerscollege, Zevenaar:
 • Jammie, lekkere sprinkhaantjes! Vera Witjes en Judith Tinselboer
 • Het drinkwaterbeleid van de EU en Nederland Manon Janssen, Mike Hermsen en Emmy Krooshof
 • Zeespiegelstijging door aangrenzende landen? Jet Kummeling en Maxime Jansen
 • Tolerantie van homosexualiteit. Lonneke Jansen en Daphne Wienholts
Afbeelding:Pascal.jpg

Pascal College, Zaandam:
 • Zeewier als alternatieve voedselbron Jules Klinkhamer en Rosanne de Ridder
 • Het uitdijen van de rivier en de vruchtbaarheid van de grond Zehra Gülnur Yaman en Ilse Pos
 • Blue Energy Marco Rijks, Nourdin Kaai en Colin Hussslage


Persoonlijke instellingen
overige